Antreprenoriatul social și tinerii din Moldova pentru o societate mai inclusivă, durabilă și inovativă

ZIUA VI DE INSTRUIRE A TINERILOR NEET DIN R. CĂUȘENI

În ziua de 5 noiembrie 2023, tinerii NEET din raionul Căușeni au avut parte de o experiență formativă semnificativă în cadrul proiectului “Antreprenoriatul social și tinerii din Moldova pentru o societate mai incluzivă, durabilă și inovativă (GoYouth+).” Acest proiect beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene și cofinanțare din partea Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene.

În cadrul acestei sesiuni de instruire, tinerii au avut oportunitatea de a învăța mai multe despre două aspecte importante: Managementul resurselor umane pentru economia socială, prezentat de formatorul Dr. Macovei Tatiana, și Managementul riscurilor unei afacerile sociale, formator Dr. Crudu Rodica. 

În prima parte a sesiunii, Dr. Macovei Tatiana a dezvăluit tinerilor secretele “Managementului Resurselor Umane pentru Economia Socială.” Aceștia au explorat procesele de recrutare și selecție a personalului, au învățat cum să dezvolte și să motiveze angajații, și au descoperit abilitățile necesare pentru a gestiona conflictele și pentru a crea un mediu de lucru pozitiv. Toate aceste competențe se dovedesc esențiale în construirea și menținerea unor echipe puternice în cadrul afacerilor sociale, având un impact semnificativ asupra comunității.

Partea a doua a instruirii a fost condusă de Dr. Crudu Rodica, care a prezentat “Managementul Riscurilor unei Afaceri Sociale.” Tinerii NEET au învățat să identifice, evalueze și să gestioneze riscurile asociate unei afaceri sociale. Această abordare a inclus înțelegerea și anticiparea amenințărilor potențiale, elaborarea unui plan de gestionare a riscurilor și implementarea măsurilor preventive și corective. Prin gestionarea eficientă a riscurilor, antreprenorii sociali pot să-și asigure stabilitatea și durabilitatea afacerilor lor, protejându-și investițiile și maximizând impactul lor social.

Prin acest curs captivant, tinerii NEET din raionul Căușeni au acum la dispoziție instrumentele și cunoștințele necesare pentru a dezvolta afaceri sociale sustenabile, contribuind astfel la o societate mai incluzivă și inovativă. Aceste competențe vor reprezenta temelia solidă a călătoriei lor în antreprenoriat și vor juca un rol esențial în promovarea dezvoltării sociale și economice în comunitatea lor.

Următoarea sesiune planificată potrivit planului calendaristic de instruire va avea loc la data de 11.11.2023 unde tinerii NEET vor avea șansă să cunoască mai multe despre Formele de organizare juridică în lansarea unei idei de afaceri sociale, formator Dr. Cimil Dorin.

Echipa proiectului GoYouth+ dorește să exprime recunoștința sa față de sprijinul valoros acordat de către Fundația Moldcell, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Durabil “ASPIRE”, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară “Indigo”, și Compania NETSISTEM, care au contribuit la buna desfășurare a activităților noastre. 

Pentru mai multe informații despre proiectul GoYouth+, puteți accesa site-ul www.haitinere.md .